Tubuh PAPTI ikut sektor kota-kota di Indonesia dipersetujui

Sebahagian ahli PAPTI yang hadiri Mesyuarat Agung Tahunan Ke-24 di Kelab Tasik Putrajaya pada 19 Ogos 2017.

PUTRAJAYA: Mesyuarat Agung Tahunan Ke-24 Persatuan Alumni Pendidikan Tinggi Indonesia (PAPTI)  bersetuju dengan cadangan penubuhan sektor mengikut kota-kota di Indonesia yang mempunyai ramai alumni.

Hal ini kerana dengan adanya PAPTI setiap sektor berdasarkan kota terbabit, diharap lebih ramai alumni menganggotai persatuan ini kerana mereka boleh menganggotainya berdasarkan kota-kota di mana mereka belajar dahulu.

"Kita akan mengguna  pakai PAPTI sektor Yogyakarta sebagai blueprint untuk kota-kota lain. Bagaimanapun penubuhan setiap sektor ini perlu berdasarkan permohonan dan kelulusan Ahli Majlis," kata Presiden PAPTI, Sdr Lukman Ismail.

Beliau berkata demikian ketika menggulung usul yang dibawa dalam mesyuarat agung tersebut di Kelab Tasik Putrajaya hari ini. Turut hadir, Timbalan Presiden PAPTI, Datuk Dr Abdul Latiff Awang.

Kedua-duanya sekali lagi dipilih untuk menerajui PAPTI bagi sesi 2017-2019.

Sdr Lukman berkata, tata cara dan syarat penubuhan sektor itu dan kemungkinan pindaan terhadap perlembagaan persatuan akan dibincang dan diputuskan di peringkat Majlis PAPTI.

Sementara itu, ahli-ahli PAPTI juga menyokong usul agar bahasa Melayu diperkasa di semua sektor bagi memastikan bahasa kebangsaan itu gagal dikuasai oleh rakyat di negara ini.

Itu itu, PAPTI mendesak agar semua menteri Kabinet mengutamakan penggunaan bahasa Melayu ketika berucapa dalam majlis-majlis rasmi di peringkat kebangsaan dan ketika menjawab soalan-soalan pemberita di media sosial.

"Para menteri perlu memberi contoh kepada seluruh rakyat agar mengutamakan bahasa Melayu. Jangan kita jadi seperti ketam mengajar anaknya berjalan betul," kata anggota Pemegang Amanah PAPTI, Prof. Dr. Saberi Othman ketika membahasa usul tersebut.

Pada masa yang sama PAPTI juga menolak Program Pembelajaran  Dwibahasa (DLP) yang dilaksanakan di sekolah-sekolah terpilih kerana ia tidak membantu murid menguasai bahasa Inggeris.

"Kelas DLP biasanya disertai oleh murid-murid bukan Melayu dan amat sedikit murid Melayu yang mahu menyertai DLP.  Sedangkan matlamatnya kita mahu murid-murid kita turut menguasai bahasa Inggeris," kata Dr. Saberi.

Selain itu, PAPTI juga bersedia memberikan latihan kepada penutur bahasa asing yang bekerja di negara ini untuk belajar tentang asas bahasa Melayu.

Setiausaha Agung PAPTI, Dr. Junaini Kasdan berkata, PAPTI mempunyai ramai pakar dalam bahasa selain bekerjasa dengan agensi seperti Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan pihak universiti untuk mengajar mereka.

Sdr Lukman berkata, usul mengenai bahasa Melayu tersebut akan diserahkan kepada pihak-pihak berkenaan untuk dipertimbangkan.

Share:

Catatan Popular

Arkib Blog