PAPTI jalin hubungan dengan YIRMI

Sdr Lukman Ismail bertemu dengan Tan Sri Dato Seri Utama Rais Yatim di pejabatnya di Kuala Lumpur baru-baru ini. Hadir sama Ahli-ahli Majlis PAPTI (dari kiri) Dr Umi Khalsom Ariffin, Dr Junaini Kasdan dan Dr Ahmad Nabieh Abqory Rahmat.
KUALA LUMPUR - Persatuan Alumni Pendidikan Tinggi Indonesia (PAPTI) telah menjalin hubungan baik dengan Yayasan Ikatan Rakyat Malaysia-Indonesia (YIRMI) melalui beberapa kerjasama antara kedua-dua pihak.

Jalinan itu terbentuk sejak tahun lalu apabila PAPTI terlibat menjayakan Rapat Alumni Nusantara anjuran YIRMI yang berlangsung di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Hubungan antara PAPTI dan YIRMI tidak berhenti di situ apabila kedua-dua pihak sekali lagi bekerjasama untuk membangunkan pangkalan data alumni nusantara yang sedang diusahakan dengan kerjasama beberapa lagi pertubuhan berkaitan.

Sdr Lukman Ismail memberikan penerangan mengenai PAPTI kepada Tan Sri Dato Seri Utama Rais Yatim.
Presiden PAPTI, Sdr Lukman Ismail berkata, hubungan dengan YIRMI perlu dimanfaatkan oleh PAPTI memandangkan yayasan ini  mempunyai jaringan yang kuat dengan pelbagai pertubuhan masyarakat di kedua-dua negara Malaysia dan Indonesia.

"Ini sekali gus dapat memperkenal dan menonjolkan PAPTI yang dianggotai oleh rakyat Malaysia lulusan Indonesia yang selama ini tidak banyak diketahui oleh kalangan masyarakat.

"Dengan adanya hubungan baik ini, kita juga mengharapkan sokongan YIRMI dalam menjayakan program-program PAPTI selepas ini," katanya.

YIRMI dipengerusikan oleh Penasihat Sosiobudaya Kerajaan Malaysia, Tan Sri Dato' Seri Utama Rais Yatim.

Hasil hubungan itu juga
Share:

Catatan Popular

Arkib Blog