Kepimpinan PAPTI ramuan orang lama dan baharu

Barisan kepimpinan PAPTI 2013-2015
PUTRAJAYA: Kepimpinan baharu Persatuan Alumni Pendidikan Tinggi Indonesia (PAPTI) yang dipilih pada Mesyuarat Agung Tahunan ke-21 pertubuhan itu di Kelab Tasik Putrajaya di sini hari ini menampilkan gabungan "orang lama" dan anak-anak muda.

Malahan barisan kepimpinan yang diketuai oleh Setiausaha Agung PAPTI penggal lalu, Sdr Lukman Ismail itu juga terdiri daripada alumni institusi pengajian tinggi di Indonesia daripada pelbagai bandar di negara tersebut.

Sdr Lukman yang merupakan alumni Universitas Airlangga (Unair) Surabaya dari angkatan 80-an dipilih sebagai Presiden PAPTI bagi sesi 2013-2015 itu manakala alumni Universitas Gajah Mada (UGM) Yogyakarta, Datuk Dr. Abdul Latiff Awang (angkatan 60-an) pula dipilih sebagai Timbalan Presiden. Dr. Abdul Latiff juga merupakan bekas Exco Kerajaan Negeri Terengganu.

Manakala enam Ahli Majlis yang dipilih pula terdiri daripada bekas Timbalan Presiden PAPTI, Pn Hasnah Ismail (Bandung, 60-an), bekas Ahli Majlis penggal lalu Sdr Onn Mohd Yusof (Bandung, angkatan 70-an) dan bekas Juruaudit PAPTI, Sdr Nasarudin Rais (Jakarta, angkatan 80-an).

Turut dipilih Dr. Norlee Hazaniza Ahmad (Surabaya, angkatan 90-an), Nor Aizan Abdul Halim (Jakarta, angkatan 80-an) dan Datuk Irwan Japar dari Semarang dan merupakan angkatan 90-an.

Sdr Lukman dalam ucapannya mengucapkan ribuan terima kasih kepada barisan kepimpinan sebelum ini yang diketuai oleh Dr. Shamsul Bahar Abdul Kadir malahan beliau yang telah berada dalam barisan Ahli Majlis sejak 2001 memberikan banyak pendedahan dan pengalaman dalam menguruskan persatuan tersebut.

Beliau juga berharap kombinasi barisan Ahli Majlis yang dipilih pada pemilihan kali ini dapat menarik lebih ramai alumni Indonesia menyertai PAPTI dan dapat membawa persatuan itu bergerak lebih aktif selepas ini.

Selain barisan kepimpinan yang dipilih hari ini, Presiden PAPTI juga berhak untuk melantik maksimum lima lagi Ahli Majlis bagi melengkapkan barisan kepimpinan beliau.

Berikut barisan kepimpinan PAPTI bagi sesi 2013-2015:
Presiden : LUKMAN ISMAIL
Timbalan Presiden : DATO' DR. ABDUL LATIFF AWANG

Ahli Majlis :
1. IR ONN MOHD YUSOF
2. MUHAMMAD NASARUDDIN MOHD. RAIS
3. HASNAH ISMAIL
4. DR. NORLEE HAZANIZA AHMAD
5. NOR AIZAN ABDUL HALIM
6. DATUK IRWAN JAPAR
Share:

Catatan Popular

Arkib Blog