Pelajar kita di Malang dibunuh ketika halang motosikalnya dicuri

JAKARTA, 8 Nov (Bernama) — Seorang pelajar Malaysia mati dibunuh ketika  cuba menghalang seorang lelaki mencuri motosikalnya di luar rumahnya di bandar Malang, Jawa  Timur, malam tadi.

Maklumat awal berdasarkan laporan Persatuan Kebangsaan Pelajar Malaysia di  Indonesia, pelajar itu dikenali sebagai Adrian Jay Pereira, penuntut Fakulti Perubatan di Universiti Brawijaya, Malang.

Dalam kejadian yang dipercayai berlaku pada 7 malam itu, Pereira dilaporkan ditetak dengan senjata tajam oleh pencuri berkenaan dan mati di tempat kejadian.

Education Malaysia (EM) (dahulu Jabatan Penuntut Malaysia) di Indonesia  sedang mendapatkan butiran rasmi mengenai kejadian itu daripada pihak polis  Indonesia dan menguruskan pengiriman pulang mayatnya ke Malaysia.

Pereira berasal dari Klang, Selangor.

Atase Pendidikan Malaysia di Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Ludinata  Misnun, telah berlepas ke Malang dengan pesawat paling awal hari ini.

Seramai 173 pelajar Malaysia kini menuntut di Malang, dan daripada jumlah itu, 161 belajar di Universiti Brawijaya. - Bernama Online
Share:

Catatan Popular

Arkib Blog