Pergiat PAPTI: Lima biro dibentuk

Barisan Ahli Majlis PAPTI 2011/2013
DUDUK (dari kiri): Dr Dasrilsyah Syahrial, Hasnah Ismail, Dr. Shamsul Bahar Abdul Kadir, Lukman Ismail. BERDIRI: Dr Mokhtar Abu Bakar, Dr Jambari Ali, Zawawi Che Pa, Nasaruddin Othman, Nor Azurah Zakaria, Dr Zuber Hassan, Mohd Saidi Salleh, Abdul Rahman Mat (turut hadir), Dr Ismail Abdullah. TIDAK HADIR: Ir Onn Mohd Yusoff, Prof Dr Abdul Karim Tajuddin
PUCHONG: Ahli-ahli Majlis Persatuan Alumni Pendidikan Tinggi Indonesia (PAPTI) telah mengadakan mesyuarat pertamanya sejak dipilih pada Mesyuarat Agung Tahunan ke-19 lalu. Mesyuarat diadakan di kediaman Sdr Zawawi Che Pa di Bandar Kinrara, di sini.

Pada mesyuarat tersebut, Presiden PAPTI, Dr. Shamsul Bahar Abdul Kadir telah mengumumkan pelantikan Sdr Lukman Ismail sebagai Setiausaha Agung PAPTI manakala Bendahari Agung kekal di bawah Dr. Dasrilsyah Syahrial.

Presiden turut mengumumkan pengesahan pelantikan lima Ahli Majlis Tambahan iaitu Dr. Jambari Ali, Dr. Zuber Hassan, Sdr Nasaruddin Othman, Sdr Mohd Saidi Salleh serta Pn Nor Azurah Zakaria.

Pada mesyuarat tersebut, sebanyak lima biro telah bersetuju dibentuk berdasarkan keperluan persatuan itu. Lima biro yang dibentuk itu ialah Biro Penerbitan dan Publisiti, Biro Sukan, Biro Kebajikan dan Kerjaya, Biro Ekonomi dan Biro Keahlian.

Berikut senarai ketua-ketua biro berkenaan.
1) Biro Kebajikan dan Kerjaya - Pn. Hasnah Ismail (Timbalan Presiden)
2) Biro Penerbitan dan Publisiti  - Sdr. Lukman Ismail (Setiausaha Agung)
3) Biro Sukan - Ir Onn Mohd Yusoff
4) Biro Keahlian - Dr. Zuber Hassan
5) Biro Ekonomi - Sdr Nasaruddin Othman

"Biro-biro ini perlu merancang aktiviti masing-masing yang mahu dilaksanakan sepanjang sesi ini. Ketua-ketua yang dilantik ini diharap dapat menggerakkan biro mereka," kata Dr. Shamsul.

Sebagai contoh, katanya, Biro Kebajikan bukan hanya bertanggungjawab menjaga hal-ehwal kebajikan ahli-ahli PAPTI sedia ada tetapi juga bertanggungjawab membimbing adik-adik yang baru menamatkan pengajian mereka dan baru kembali ke tanah air.

Biro Keahlian pula bertanggungjawab menggerakkan usaha lebih gigih mendaftar ahli-ahli baru terutama di kalangan angkatan 80-an, 90-an dan 2000-an yang kini memasuki pelbagai sektor pekerjaan terutama perubatan, pergigian dan pendidikan.

Selain penubuhan biro-biro tersebut, Presiden PAPTI turut mengumumkan pelantikan Dr. Ismail Abdullah sebagai Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hubungan PAPTI-IKAMA dan Dr Siti Zainon Ismail selaku Pengerusi Jawatankuasa Tetap Penulisan Perkisahan Sejarah Alumni Indonesia.

Share:

Catatan Popular

Arkib Blog