PAPTI lanjut kerjasama dengan Tridiva Utama

PAPTI telah melanjutkan jalinan kerjasama dengan Tridiva Utama Sdn. Bhd. iaitu sebuah syarikat yang mengendalikan penghantaran pelajar Malaysia ke universiti-universiti ternama di Indonesia bagi menghantar lebih ramai pelajar ke negara itu.

Presiden PAPTI, Dr Shamsul Bahar Abdul Kadir berkata, ia adalah lanjutan daripada kerjasama yang telah dijalinkan tahun lalu di mana PAPTI akan bertanggungjawab membantu mencari para pelajar yang berminat untuk melanjutkan pelajaran di Indonesia dan disalurkan menerusi Tridiva Utama.

Menurut beliau, syarikat tersebut akan menguruskan latihan persiapan sebelum menduduki Ujian Masuk Perguruan Tinggi Negeri (UMPTN) yang merupakan prasyarat kemasukan ke universiti-universiti di Indonesia.

Katanya, PAPTI juga akan membantu Tridiva Utama menyediakan khidmat tenaga pengajar bagi membimbing para pelajar terbabit.

"Kami berharap melalui kerjasama ini ia akan dapat membantu menjana kewangan PAPTI di samping menggalakkan lebih ramai pelajar dari negara ini melanjutkan pelajaran mereka ke Indonesia," katanya.

Dr Shamsul berkata, pada masa sama PAPTI juga turut menjalinkan kerjasama dengan sebuah lagi syarikat Alfa Bagan untuk mengendalikan kursus-kursus kepada pelajar yang mahu mengikuti UMPTN Indonesia.

Katanya, melalui kerjasama ini PAPTI yang ahli-ahlinya mempunyai pelbagai latar belakang bidang dan kepakaran membantu memastikan pelajar yang mengikuti kursus tersebut dapat mengikuti ujian berkenaan dengan baik.

Sementara itu Pengarah Urusan Tridiva Utama, Dra. Lien Sundari Soedarso berkata, buat masa kini pihaknya menyediakan tempat-tempat di enam universiti ternama di Indonesia iaitu Universiti Gajah Mada, Universiti Airlangga, Universiti Brawjiaya, Universiti Sumatera Utara, Universiti Padjajaran dan Universiti Andalas.

Beliau berkata, universiti-universiti terbabit membuka pintu kepada pelajar Malaysia untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan, pergigian dan farmasi.

Maklumat lanjut mengenai pengajian di Indonesia, cara memohon dan bayaran yang dikenakan boleh berhubung terus dengan Tridiva Utama di talian  03-40422998 atau mengunjungi laman webnya: http://www.tridivautama.com.my/.

Share:

Catatan Popular

Arkib Blog