Ahli Majlis PAPTI kunjungi Dubes Indonesia

Tan Sri Da'i Bachtiar (empat dari kiri) bergambar bersama Ahli-ahli Majlis PAPTI (dari kanan), Pn Rohana Kassim, Dr. Jambari Ali, Mohd. Safian Abdul Rahman, Lukman Ismail, Dr. Shamsul Bahar Abdul Kadir, Dra. Lien Sundari Soedarso dan atase pendidikan Indonesia ke Malaysia di pejabatnya, di Kuala Lumpur.
AHLI Majlis PAPTI yang diketuai Presidennya, Dr. Shamsul Bahar Abd. Kadir hari ini mengadakan kunjungan hormat ke atas Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Tan Sri Da'i Bachtiar di pejabatnya, di Kedutaan Besar Indonesia di Kuala Lumpur.

Pertemuan selama lebih satu jam itu adalah sebagai program memperkenalkan barisan Ahli Majlis yang baru di samping membincangkan pelbagai hal berkaitan kedua-dua negara terutama berkaitan penghantaran pelajar Malaysia ke Indonesia, atau sebaliknya.

Selain Dr. Shamsul turut serta ialah Timbalan Presiden, Lukman Ismail; Penolong Setiausaha Agung, Mohd. Safian Abdul Rahman dan ahli-ahli majlis iaitu Dr. Jambari Ali, Dra. Lien Sundari Soedarso dan Puan Rohana Kassim.

Pada pertemuan tersebut, Bapak Da'i telah bersetuju untuk menerima cadangan PAPTI untuk melantik beliau sebagai penasihat PAPTI.

Bapak Da'i  dalam pertemuan itu menyanjung tinggi usaha PAPTI menjalinkan kerjasama dengan rakan-rakan di Indonesia termasuk dengan Ikatan Alumni Malaysia di Indonesia (Ikama) kerana yakin melalui usaha sedemikian dapat membantu mengeratkan hubungan antara kedua-dua negara serumpun ini.

Beliau berkata, pada masa kini banyak isu yang telah dimainkan oleh kedua-dua pihak terutama di kalangan generasi muda sehingga menimbulkan ketegangan antara kedua-dua negara sedangkan di peringkat kerajaan dan generasi lama, ia cukup akrab.

"Justeru kita perlu mencari jalan bagaimana kita dapat memastikan generasi muda kedua-dua negara dapat memahami latar belakang dan budaya satu sama lain. Saya kira cara terbaik ialah penyaluran maklumat melalui TV," katanya.
Share:

Catatan Popular

Arkib Blog