Suara PAPTI dalam Kongres Pemuafakatan Melayu

Keratan akhbar Mingguan Malaysia 4 Mei 2008.
JOHOR BAHRU : Takrif istilah kedaulatan dan ketuanan Melayu perlu dijelas serta diperbetulkan bagi memastikan perjuangan Melayu berada di landasan yang betul.

Presiden (wakil) Persatuan Alumni Pendidikan Tinggi di Indonesia, Datuk Noor Azam berkata, timbul beberapa takrifan mengenai perkara tersebut dan ia perlu diperbetulkan.

Menurutnya, takrifan yang tidak tepat itu termasuklah pandangan yang mengatakan ketuanan Melayu hanya bersandarkan kecemerlangan kaum itu dan bukan kekuasaan Melayu.

"Kongres perlu memberi takrif secara jelas mengenai apa yang dimaksudkan dengan istilah kedaulatan dan ketuanan Melayu kerana ada takrifan yang tidak dapat diterima,'' katanya.

Beliau berkata demikian dalam sesi perbahasan kertas kerja Kedaulatan Politik Melayu di Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada, di sini hari ini.

Menurut Noor, kongres itu juga perlu menolak takrif pakatan pembangkang yang mengatakan bahawa tidak isu ketuanan, perpaduan dan kepentingan Melayu, tetapi yang ada hanya perpaduan rakyat.

"Takrif pakatan pembangkang perlu ditolak tetapi pada masa yang sama kita tidak menolak kedaulatan rakyat namun kedaulatan Melayu mesti ada," jelasnya. - Mingguan Malaysia, 4 Mei 2008.

Share:

Catatan Popular

Arkib Blog